Dr. Makai Gábor

Dr. Makai Gábor pszichológus

Idézet

"Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet." – Carl Gustav Jung

Szakterületeim

Depresszió (hangulatzavar)

Rendszerint a vezető tünet a hangulati élet zavara. Érdeklődését nem ragadja meg semmi, nem lát reményt a változásra. Élete örömtelenné válik, mindent sötét színben lát, szorong. Emellett jellemző a lelki- és fizikai gátoltság. A depresszióban szenvedő fáradt, képtelen koncentrálni, gondolkodása megnehezül, teljesítménye lecsökken. A mozgása is lelassul, darabossá válik. Megváltozik, - rendszerint csökken – az étvágy, alvászavar jelentkezik. Súlyos esetekben a depresszióhoz téveszmék társulhatnak, hallucinációk jelentkezhetnek. Máskor erős öngyilkossági késztetések lépnek fel.

Szorongásos kórképek

Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. A szorongás akkor válik problémává, ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik. Kognitív, testi, érzelmi és viselkedési komponensek együtt hozzák létre a nyugtalansággal, félelemmel, aggodalommal járó szorongást. A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzete, amikor az ember úgy érzi, hogy semmiféle befolyással sincs a történésekre. Kiváltó tényezői közé tartozik közeli hozzátartozó elvesztése, válás, anyagi bizonytalanság, állásvesztés, stressz, váratlan, ill. új helyzetek nem megfelelő kezelése. Ezek tartós, esetleg együttes megléte szomatikus tünetekben is megnyilvánul, és súlyosabb esetben testi tünetekben is jelentkezik.( magas vérnyomás, alvás-,szexuális zavar,gyomorral és emésztéssel összefüggő problémák, migrénes fejfájás, gyomorgörcs).

Pánikroham: Szorongásos reakciók összetorlódása rohamszerűen. Tünetei: zavar, szédülés, nehézlégzés, émelygés, heves szívdobogás, izzadás, fulladás érzés, hasi diszkomfort, zsibbadás, meleg, hideg hullám, mellkasnyomás. Gyakran kíséri agorafóbia (nagy terektől való félelem), valamint megőrüléstől és az önkontroll elvesztésétől való félelem. Sokszor azt hiszik, hogy a szívükkel van probléma, és hogy éppen szívrohamot kapnak egy-egy pánikroham alatt. A rosszullét látszólag kiváltó ok nélkül jelentkezik.

Kényszeres zavar: Állandó lesújtó gondolatok vagy képek betolakodása és kényszerek létrejötte (késztetések, hogy megtegyenek bizonyos rituálékat vagy megismételjenek valamit többször). A beteg nem tud más dologba fogni addig, míg rítusait be nem fejezi, és ez megnehezíti, gyakran lehetetlenné teszi életvitelét, egy idő után azonban ezek a rituálék adják a biztonságot számukra.

Fóbia: A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle. Ennek egyik fajtája a szociális fóbia, amikor a beteg mások előtt szerepelni, megjelenni, vagy akár megszólalni sem mer. Igen gyakori az agorafóbia is, amikor félelem alakul ki olyan helyzetektől, ahonnan nehéz elmenekülni. Tömegben sorban állni, zárt helyen tartózkodni (plázák, supermarket, lift, stb.) vagy akár járművön utazni (közlekedési fóbia leginkább a tömegközlekedési eszközöket érinti)

Poszttraumás stressz szindróma : Olyan szorongásos zavar, amely egy trauma átélése után jön létre. Eredhet valamiféle küzdelemből, túszhelyzet, nemi erőszak, súlyos baleset túléléséből, vagy egy hosszú katonáskodás, háborúzás is létrehozhatja.

Szexuális zavarok

A szexuális funkciózavarok alatt olyan változatos módokat értünk, melyek képtelenné teszik a beteget, hogy úgy vegyen részt szexuális kapcsolatban, ahogy ő szeretné. Pszichológiai és testi folyamatok is szerepet játszhatnak a funkciózavar létrejöttében. A szexuális zavar különböző tünetekben jelentkezhet: férfiaknál merevedési zavar, korai vagy késői magömlés, nőknél orgazmus hiánya vagy hüvelyi fájdalom.

Önértékelési problémák

Szinte minden ember szembesül önértékelési problémával az élete során. Azonban akkor beszélünk csak problémáról, ha huzamosabb ideig fenn áll a zavar, mely nem csak szélsőséges helyzetekben, hanem a mindennapokban is jelentkeznek. A páciens saját magát súlyosan leértékeli, úgy érzi alkalmatlan mindenre, kisebbrendűségi érzés, valamint bűntudat dominál.

Párkapcsolati problémák

Pl.: féltékenység, állandósult konfliktusok, ismétlődő szakítások

Veszteség, gyász

Pl.: hirtelen haláleset, elhúzódó, feldolgozatlan gyász, lakóhely-munkahely elvesztése vagy megszakadt terhesség, szülési trauma

Táplálkozási zavarok

Pl.: anorexia nervosa, bulímia nervosa, étvágytalanság, elhízás

Specifikus fejlődési zavarok

Pl.: tanulási zavar, nehézség

Alkalmazkodási zavarok

Pl.: ingerlékenység, agresszió, impulzus kontroll hiánya, állandó konfliktus a környezettel

Pszichoszomatikus betegségek

Pl.: magas vérnyomás, krónikus hasmenés, asztma, gyomorfekély

Férfi-női identitás probléma

Pl.: problémaként megélt homoszexualitás